Cu toții cunoaștem vestitul palat al lui Gigi Becali, de pe Șoseaua Aviatorilor din Capitală, care este o adevărată bijuterie arhitecturală, dar sunt puțini cei care cunosc istoria acestui loc cu o poveste deosebită.
Până să fie cumpărată de Becali, locuința a fost, pe rând, casa Manu, Auschnitt și Groza.
Dar ce se ascunde în spatele acestei impozante clădiri din nordul Capitalei?
Play Sport arată că în anul 1900 Piața Victoriei nu semăna nici pe departe cu felul în care arată astăzi. Terenul pe care se află palatul finanțatorului FCSB era plin de sălcii sălbatice, iar din acest motiv, acolo a fost înființat Parcul Filipescu. Treptat, însă, zona a devenit un cartier rezidențial de lux.
Nepoata lui Cantacuzino Nababul, Elisabeta (Zeta) Cantacuzino, s-a căsătorit cu reputatul avocat Iancu Manu, iar cum familia mirelui era una nobilă, ei locuiau chiar în zona acestui parc. Iar pentru că Zeta avea o zestre considerabilă, soțul ei a decis construirea casei Manu-Auschnitt, în stil Ludovic al XIV-lea, o copie fidelă a Palatului Biron (actualul Muzeu Rodin din Paris), construcție finalizată în 1915.
„Este copiată după Muzeul Rodin din Paris și e una dintre cele cinci-șase case foarte frumoase care au mai rămas din Bucureștiul de altă dată, pe lângă Casa Oamenilor de Știință (COȘ) din Lahovari, Palatul Cantacuzino, Ambasada Poloniei”, a spus Ion Varlam, rudă îndepărtată cu foștii proprietari ai casei”, pentru sursa citată.
Familia Manu pierde, însă, imobilul, ca de altfel aproape toată averea, în 1932, iar casa este cumpărată de Max Auschnitt, un apropiat al regelui Carol al II-lea și al amantei acestuia, Elena Lupescu.
Bârfele secolului XX spun că din s-a construit un tunel subteran prin care regele reușea să ajungă cu ușurință la amanta sa.
Tunelul există, însă, nu s-a dezvăluit încă unde duce. Există două variante: prima ar fi că tunelul face legătura cu actualul sediu al Ministerului de Externe, iar a doua ar fi că acesta duce în curtea unde a fost multă vreme sediul Comitetului Central al PCR.
Aceste două variante sunt confirmate pe rând de Ion Varlam și de Camil Roguski, arhitectul angajat de Gigi Becali.
Casa a intrat în posesia lui Becali după ce, în anul 1989, a fost vândută de moștenitorii lui Auschnitt. De altfel, la un moment dat, chiar finanțatorul FCSB a povestit că a cumpărat palatul cu 7 milioane de euro, direct de la moștenitori.